VERKOSTO-OSAAMINEN ON janottua taitoa työelämässä. Yritysten ja yhteisöjen kielessä se on osa menestyksen rakentamista ja siihen on monesti ladattu myös kovia tulosodotuksia.

Mutta voisiko kaikki kuulostaa pehmeämmältä ja verkosto-osaaminen tarkoittaa välittämistä toisesta ihmisestä? Jokainenhan on menestyäkseen suuresti riippuvainen lähimmäisten osaamisesta: kun jaksaa antaa ja auttaa, saa apua myös itse.

Verkostot eivät toki ole tämän päivän ilmiö. Niitä syntyi aikoinaan puolivahingossakin, koska ihmiset olivat sosiaalisesti ja taloudellisesti enemmän riippuvaisia toisistaan kuin nykyään.

Koulut ovat luoneet pohjan monelle verkostolle, kuten Hämeenlinnan lyseon pojille, joiden nimiä itse kukin on koulussa päntännyt: Cajander, Leino, Paasikivi, Setälä, Sibelius...

KESÄ SEKÄ kirjakaupat ja antikvariaatit ovat minulle jokavuotinen yhdistelmä. Vietän niissä monta lomapäivää painotuotteita silmäillen, hipelöiden, jopa nuuhkien. Kirkkonummen perinteikkäästä kirjakaupasta ostin Kirkkonummen yhteiskoulun ja lukion 50-vuotisesta taipaleesta kertovan uunituoreen teoksen, jossa entiset oppilaat ja opettajat kirjoittavat ennen muuta muistoja toisistaan.

Pitkään Kirkkonummella asuneelle paljastui nopeasti, että Kirkkonummen yhteiskoulu ehti jo 1950- ja 60-luvulla synnyttää melkoisen verkoston kasvateistaan. Sittemmin koulun oppilaita ja myös opettajia saattoi löytää muun muassa eduskunnasta, Kirkkonummen virkakunnasta, paikallista luottamuselimistä ja johtavan sanomalehden toimituksesta.

VEIKKAAN, ETTÄ Kirkkonummen  yhteiskoulun verkosto on monesti vetänyt yhtä köyttä, vaikka muut eivät ole sitä huomanneetkaan. Yli ja ohi erilaisten aatemaailmojen. Läntiselle Kirkkonummelle kehittyi Kirkkonummen yhteiskoulun suojissa vastaavanlainen verkosto, mutta hieman myöhemmin.

Näiden verkostojen voima on ollut paikallisuus. Nykykoulut kilpailevat opiskelijoista, ja verkosto muodostuu kenties enemmän opiskelijoiden linjavalintojen kuin paikallisuuden pohjalta. Kirkkonummen  identiteetille jää siis haastetta.

Muuten: Kirkkonummen  yhteiskoulun ja lukion seniorit suunnittelevat varmaankin myös matrikkelin julkaisemista. Maltan tuskin odottaa.